GEA na Samitu zapadnog Balkana u Beču

Civilno društvo zemalja zapadnog Balkana za novu vrstu dijaloga sa donosiocima odluka iz regiona i EU.

Forum civilnog društva zemalja zapadnog Balkana održan je u sklopu Bečkog samita o budućnosti zapadnog Balkana, koji je okupio najviše predstavnike EU i regiona. Forum je bio jedinstvena prilika za predstavnike civilnog društva iz zemalja jugoistočne Evrope da izraze svoje mišljenje o aktuelnim društvenim i ekonomskim izazovima i situaciji u oblasti civilnog društva te da formulišu konkretne zahtjeve prema visokim predstavnicima Evropske unije, zemalja članica i vlada zemalja zapadnog Balkana. Početak rada Foruma bila je debata u kojoj su učestvovali regionalni predstavnici civilnog društva i najviši zvaničnici država zapadnog Balkana i EU na teme jačanja regionalne saradnje, slobode izražavanja i stvaranja novih radnih mjesta i prosperiteta. Jedan od zaključaka jeste da zemlje zapadnog Balkana treba da razviju aktivnu politiku tržišta rada, koja će uključivati sve aktere kao odgovorne partnere. Fokus treba da bude na podršci proizvodnji i stvaranju dodatne vrijednosti, uzevši u obzir ekonomsku strukturu zasnovanu na nano, malim i srednjim preduzećima. Naglašeno je i da je neophodno uključivanje civilnog društva na samom početku ekonomskog planiranja, npr. kroz nacionalne ekonomske savjete koje bi činili političari, naučnici, poslodavci, sindikati, civilno društvo te lokalna naučna zajednica.

Posebno mjesto zauzela je tema regionalne saradnje u zbrinjavanju izbjeglica sa Bliskog Istoka. Forum predstavlja početak nove vrste saradnje civilnog društva na nivou zapadnog Balkana i dijaloga prema donosiocima odluka, i to ne samo prema domaćim, već i prema EU.

Preporuke civilnog društva koje su prenesene liderima prisutnim na Forumu su sljedeće:

Raditi na uspješnom stvaranju novih radnih mjesta u čitavom regionu – razvoj prosperiteta stvaranjem zajedničkog tržišta rada kroz sljedeće oblasti:

  • Povećanje proizvodnje radi balansiranja sa rastućom potrošnjom. Svaka zemlja bi trebala da razvije sopstvene ekonomske modele na osnovu svojih komparativnih prednosti, strukture i kompetencija.
  • Snažna podrška za MSP i razvoj lokalnih proizvodnih kapaciteta.
  • Modernizacija i podrška poljoprivrednom sektoru kroz konkretnu pomoć u vidu mikrokredita i potrebnih edukacija i savjetovanja. Zapošljavanje u ruralnim sredinama je ključno za sprječavanje migracija “selo-grad”.
  • Preduzetništvo i inovacije kao nosioci razvoja.
  • Formiranje reprezentativnih regionalnih, nacionalnih i i lokalnih ekonomskih savjeta.
  • Sklapanje zajedničkih regionalnih sporazuma.
  • Poboljšanje kvaliteta života i zaštite potrošača.
  • Razvijanje aktivne politike tržišta rada i borba protiv sive ekonomije.

Regionalnu saradnju jačati kroz uzajamnu izgradnju povjerenja i suočavanje sa prošlošću, jačanje ljudskih kapaciteta i razmjenu iskustava dobre prakse te aktivnije uključivanje civilnog društva i mreža civilnog društva kao nosilaca saradnje.

Obezbijediti slobodu izražavanja i rad nezavnisnih medija kroz jačanje pravne zaštite i radnih uslova novinara, omogućavanje nezavisnog rada javnim emiterima, transparetno finansiranje javnih emitera, njihovu transparentnu strukturu i sprječavanje monopola na tržištu medija.

U preporukama se navodi da je neophodno da sve države regiona sprovedu reforme kompletnog sistema obrazovanja, od vrtića do univerziteta, koji bi poštovao zahtjeve i potrebe na tržištu rada, kako se ne bi stvarale nove armije nezaposlenih mladih ljudi koji su izgubili svaku nadu u sistem i društvo.

Forum je održan u organizaciji Fondacije “Erste”, Fondacije “Fridrih Ebert”, Rener instituta i uz pokroviteljstvo austrijskog Saveznog ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija. Pored predstavnika nevladinog sektora iz zemalja zapadnog Balkana učesnici Foruma bili su i premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, ministar inostranih poslova BiH Igor crnadak, ministar inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, te brojni drugi visoki zvaničnici.

Centar za istraživanja i studije GEA na Forumu je predstavljao Ognjen Đukić, programski direktor.