Završen treći Poslovni forum mladih: “Mladi u preduzetništvu BiH: Ludost ili mudrost”

Kao i prethodne dvije godine, održan je Poslovni forum mladih koji je organizovan kao završnica projekta Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo, koji sprovodi Centar za istraživanja i studije – GEA uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u partnerstvu sa Univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom u Banjoj Luci i Sveučilištem u Mostaru.

“Osnovna ideja ovog projekta je bila da podstakne mlade ljude da se bave preduzetništvom, što smo za tri godine trajanja projekta i uspjeli”, rekao je Miloš Todorović, menadžer ovog projekta.

Direktor Ekonomskog odjeljenja misije USAID-a u BiH, Tomas Rohas, ovom prilikom je rekao da USAID nastoji da ublaži rizike sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju kada prvi put izađu na tržište, te da im pomogne da steknu nove vještine i samopouzdanje kako bi bili konkurenti na tržištu rada.

“Ovaj skup je veoma značajan, jer se odnosi na jednu od najznačajnijih tema trenutno u Bosni i Hercegovini, a to su mladi i njihovo zapošljavanje.”, rekao je Rohas.

Mladi su i ovaj put pokazali da su spremni preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost, preuzeti rizik, te pokrenuti vlastiti biznis. Na Forumu je nagrađeno je 12 najboljih studentskih poslovnih ideja čiji vlasnici su dobili vrijedne novčane nagrade u iznosu od 4.000 američkih dolara kako bi registrovali biznis, te svoju poslovnu ideju sproveli u djelo.

Studentski timovi imali su priliku predstaviti svoje poslovne planove pred mnogobrojnim zvanicama iz državnog i privatnog sektora, te pred kolegama studentima. Najveći procenat predstavljenih poslovnih ideja bio je iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koja postaje sve popularnija među mladima, a druga najviše zastupljena oblast su informacione tehnologije.

S obzirom da je tema ovogodišnjeg poslovnog foruma mladih bila ,,Mladi u preduzetništvu BiH: Ludost ili mudrost”, na forumu održanom u Banjoj Luci predstavljene su uspješne ideje mladih, razgovaralo se o koracima i preprekama koje nastaju prilikom registrovanja i pokretanja biznisa, zakonskim okvirima. Drugi dan Foruma nosio je naslov ,,Mladi kao lideri u teškim situacijama” te su predstavljeni svijetli primjeri iz prakse omladinskog organizovanja.

Za tri godine trajanja projekta “Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo” registrovano je 30 biznisa, pristiglo je 1.725 prijava za učešće u programu , prijavljeno je 1000 poslovnih ideja, održao je 12 trening modula, učestvovalo je 20 predavača, a nagradni fond za najuspješnije studentske ideje iznosio je 120.000 američkih dolara.

Prijatelji projekta i ove godine su bili Hypo Alpe Adria banka, ASA Group i kompanija m:tel.