Radionica „Stvaranje radnih mjesta i prosperiteta“ za zemlje zapadnog Balkana

U periodu od 06.-08. maja 2015. godine GEA je učestvovala na radionici „Stvaranje radnih mjesta i prosperiteta“, koja je u Tirani okupila predstavnike civilnog sektora iz zemalja zapadnog Balkana. Radionicu je organizovala Fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung radi pružanja podrške tzv. „berlinskom procesu“, u sklopu kojeg se na međunarodnom nivou vrši dijalog o integrisanju zapadnog Balkana u Evropsku uniju i drugim povezanim pitanjima.

„Berlinski proces“ će se ove godine nastaviti međunarodnim samitom u Beču, koji je planiran za avgust mjesec, dok se u 2016. godini očekuje samit u Parizu.

IMG_9689

Cilj radionice u Tirani je bio da omogući predstavnicima civilnog sektora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova* da usaglase i formulišu najvažnije poruke na temu stvaranja radnih mjesta i prosperiteta na zapadnom Balkanu koje će biti prenesene njavišim državnicima iz navedenih zemalja, ali i Njemačke, Austrije i drugih na ovogodišnjem samitu u Beču.

IMG_9681

Na radionici je bilo interesantno čuti kako zemlje ovog regiona dijele veliki broj sličnih problema, kao što su visoka stopa nezaposlenosti, neefikasan javni sektor, prisutnost korupcije, zastoj i nekoordinisanost reformi u mnogim oblastima i dr. Očekuje se da učesnici radionice do kraja juna usaglase jedinstven kratak dokument (do dvije stranice) koji će obuhvatiti najvažnije poruke o tome šta je potrebno uraditi da bi se omogućilo stvaranje novih radnih mjesta i razvoj prosperiteta na zapadnom Balkanu.

Neki od reformskih prijedloga o kojima se mnogo govorilo su reforma obrazovanja prema potrebama tržišta rada, razvoj aktivnih mjera zapošljavanja, promocija preduzetništva, unaprijeđenje uslova za pokretanje malih firmi, formiranje politika za iskorištavanje lokalnih komparativnih prednosti i stvaranje višeg stepena dodatne vrijednosti, unaprijeđenje regionalne saradnje i sektorskog umrežavanja, ali i povećanje stepena transparentnosti i demokratizacije u procesima odlučivanja u svim zemljama regiona.

 

*prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija broj 1244.