Kako do boljeg izvještavanja o ekonomiji u medijima u Bosni i Hercegovini?

U saradnji sa Udruženjem BH novinari, Centar za istraživanja i studije GEA je organizovao dva diskusiona panela na temu “Izvještavanje o ekonomskim temama u medijima Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine”. Cilj je da se kroz 6 jednodnevnih radionica razmijene stavovi novinara i urednika koji se bave ekonomskim temama u okviru najvećih elektronskih i štampanih medija u Bosni i Hercegovini, kako bi se došlo do odgovora na pitanja kao što su: saznajemo li dovoljno o ekonomiji u medijima, odabir ekonomske teme, odabir sagovornika, dobijamo li prave odgovore na prava pitanja, konstruktivna kritika iz ugla novinara, primjeri izvještavanja najvećih svjetskih medija i sl.

Prva panebl 1l diskusija je održana 6. 11. u Banjaluci, odnosno 7. 11. 2015. u Sarajevu, a gosti voditelji bili su Mladen Miković (p
oslovni dnevnik “Finance” i  voditelj regionalnog projekta “Biznis plus”) iz Slovenije i Batić Bačević (zamjenik glavnog i odgovornog urednika lista “Politika”) iz Srbije.

Drugi u nsarajevo 2izu panela održan je 13. 11. u Sarajevu, odnosno 14. 11. 2015. u Banjaluci, a gost predavač bio je Milan Ćulibrk (glavni i odgovorni urednik magazina “NIN”) iz Srbije.

Oba panela su se pokazala veoma korisnim za preko 30 predstavnika medija koji su učestvovali. Oni su imali priliku da od iskusnih predavača dobiju vrijedne informacije i praktične savjete u oblasti izvještavanja o ekonomskim temama. Učesnici panela su saglasni u ocjeni da izvještavanje o ekonomiji treba da dobije više prostora u medijima. Uslov za to je da se kod konzumenata vijesti, tj. čitalaca/gledalaca/slušalaca, poveća interesovanje za ekonomska dešavanja koja direktno utiču na njihov svakodnevni život, što se može postići tako da se način izvještavanja o ekonomskim temama prilagodi tako da sadržaj bude razumljiviji i bliži široj publici, a ne samo stručnoj javnosti.

Planirano je da se održi i završna, dvodnevna, radionica, uz učešće novinara iz cijele BiH.