GEA i BIP postigli dogovor o zajedničkom djelovanju na promociji preduzetništva

Predstavnici Centra za istraživanja i studije GEA i norveške organizacije Business Innovation Programs (BIP), postigli su dogovor o saradnji i zajedničkom djelovanju u narednom dvogodišnjem periodu. Saradnja se odnosi na provođenje zajedničkih projekata u oblasti promocije preduzetništva i podizanja stepena informisanosti o mogućnostima za samozapošljavanje, posebno kategorije mladih.

Kao prva konkretna aktivnost na tom planu u Banjaluci će u periodu od 13. do 22. marta biti organizovan edukativni program pod motom “Iskoristi priliku, uradi poslovni plan i pokreni vlastiti posao”. Program je namijenjen mladim ljudima koji imaju poslovnu ideju i žele da pokrenu vlastiti biznis. Njima će biti omogućena besplatna obuka o izradi poslovnog plana a imaće i mogućnost da apliciraju za bespovratna sredstva radi pokrivanja troškova registracije biznisa.

Business Inovation Programs (BIP) je neprofitna fondacija iz Norveške čija je misija usmjerena ka stvaranju novih radnih mjesta i podršci stručnjacima koji se bave ekonomskim razvojem u svojim zajednicama. Aktivnosti BIP-a se zasnivaju na principima tržišne ekonomije i oslanjaju se na prenošenje dobrih preduzetničkih praksi.

U Bosni i Hercegovini BIP djeluje od 1996. godine sprovodeći još nekoliko programa:

  • Omladinsko preduzetništvo (Student Enterprise Program)
  • Program rasta i razvoja (Development and Growth Program)
  • Ljetni prekogranični kamp