Projekti

Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini: (ne)efikasnost postojećeg tržišta rada

PERIOD 24. avgust 2007. – 31. decembar 2007.
UČESNICI Vodeći aplikant:
GEA
Centar za istraživanja i studije
DONATOR state dept Vlada SAD

Kratak opis

Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta jeste problem visokog nivoa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini koji, u statističkom smislu, predstavlja jedan od najsigurnijih indikatora siromaštva. Iako su na makroekonomskom planu u periodu do početka 2008. godine ostvareni značajni pomaci i ekonomski rast, ova kretanja nažalost nisu bila popraćena istim rezultatima u oblasti zapošljavanja.

Time se javila potreba za boljim razumijevanjem uzroka ovog nepovoljnog razvoja događaja u cilju dolaska do najefikasnijih rješenja. Ovaj projekat se usmjerio na pitanje efikasnosti postojećih rješenja na tržištu rada i njihove kompatibilnosti sa ciljem što bržeg smanjenja stope nezaposlenosti.

Ostvareni rezultati

  • Izrada 3 naučne studije koje su bile ciljano usmjerene na razlicite segmente teme projekta. Zadatak ove faze je bio stvoriti dobru analitičku osnovu i doći do što veceg broja odgovora prije sprovođenja druge faze projekta. Dodatni cilj je bio stimulisati veći nivo uključenosti stručne javnosti u javne diskusije o problemu nezaposlenosti.
  • Održavanje okruglog stola u kojem su učestvovali predstavnici svih interesnih grupa na tržištu rada, kao što su sindikati, poslodavci, vlada, posrednici u zapošljavanju, nevladin sektor, predstavnici međunarodne zajednice, mediji i drugi. Na okruglom stolu, koji je organizovan realizovan u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, prezentovane su tri studije nakon čega je održana veoma opsežna diskusija učesnika. Spomenute studije, kao i zaključci sa okruglog stola čine sadržinu istoimene publikacije koja je izdata u sklopu implemetacije projekta.