Održan drugi Poslovni forum mladih

Pod sloganom “Mladi a uspješni, ko kaže da ne može?” od 29. do 30. 10. 2013. godine u Mostaru je održan drugi Poslovni forum mladih.

Kao i prethodne godine, Centar za istraživanja i studije GEA, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), je organizovao «Poslovni forum mladih» u okviru projekta «Studentsko preduzetništvo».

Cilj Poslovnog foruma mladih jeste omogućiti mladim ljudima da se okupe na jednom mjestu i stupe u dijalog sa drugim važnim akterima o tome kako olakšati da ostvare svoje poslovne ideje i ambicije.

12 studentskih timova, koji su ove godine pobijedili u takmičenju za izbor najboljih poslovnih ideja, su na forumu primili vrijedne novčane i robne nagrade te učesnicima prezentovali svoje poslovne planove. Inače, projekat «Studentsko preduzetništvo» svake godine u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru za studente organizuje školu za poslovne ideje, koja pomaže polaznicima da svoje ideje razviju u kompletne poslovne planove. Svi polaznici ove škole stiču pravo da učestvuju u navedenom takmičenju. U prethodne dvije godine, u školu se prijavilo više od 1.000 studenata.

S obzirom da je naziv ovogodišnjeg foruma bio «Mladi a uspješni, ko kaže da ne može?», u nastavku foruma su se predstavili i neki od prošlogodišnjih pobjednika, koji su svoje poslovne ideje već pretvorili u uspješne poslove, te su sa učesnicima podijelili svoje priče.
Drugi dan poslovnog foruma je bio posvećen omladinskom aktivizmu gdje su na ovu temu diskutovali predstavnici studentskih i omladinskih organizcija. Neke od poruka koje su se mogle čuti jeste da studenti često suštinski ne učestvuju u odlučivanju na univerzitetima, da su mladi ljudi marginalizovani a time njihov potencijal neiskorišten, ali i da vjerovanje među mladima da se teško šta može zaista promijeniti doprinosi ovom stanju.

Privatne kompanije Hypo Alpe Adria banka, ASA Group i m:tel su prepoznale vrijednost ovog projekta i obogatile njegov nagradni fond.

Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Sarajevu i Sveučilište u Mostaru su partneri na ovom projektu.