Публикације

Препреке и могућности за младе у БиХ на путу од идеје до успјешног бизниса

24.10.2012.
Download

Овај истраживачки рад даје преглед расположивих програма подршке за самозапошљавање у Републици Српској и Федерацији БиХ укључујући и расположиве међународне пројекте подршке, анализу утицаја образовног система на стварање прилика за самозапошљавање младих, као и утицај пословног окружења на доношење одлуке о покретању бизниса.
Иако стопа незапослености младих у БиХ износи невјероватних 58% (према Анкети о радној снази у БиХ из 2011. године), млади ријетко покушавају ријешити овај проблем кроз самозапошљавање. Анкета спроведена међу студентима учесницима програма „Имам идеју“ је утврдила да су недостатак новца, али и мањак добрих пословних идеја, те генерална незаинтересованост за предузетништво, основни разлози због којих се млади тешко одлучују за покретање властитог посла у БиХ.

Други налази ове студије указују на слабост постојећег образовног система у смислу мањка преноса потребних знања везаних за предузетништво на младе, уз хронични недостатак могућности за њихову практичну примјену.

Лоши услови за покретање бизниса у БиХ додатно обесхрабрују младе у том погледу. Према извјештају “Doing Business” Свјетске банке, БиХ је у 2012. години била рангирана као 125. земља у свијету по погодностима за пословање од укупно 183 посматране свјетске економије.

Што се тиче постојећих програма подршке самозапошљавању у у Федерацији БиХ и Републици Српској, веомо мали број ових програма је фокусиран на младе као основну циљну групу. За младе предузетнике ово представља значајну отежавајућу околност због чињенице да се за добијање ограничених финансијских средства, или других облика помоћи, морају такмичити са искуснијим кандидатима.

Основне препоруке овог истраживачког рада су сљедеће:

  • У образовним системима ФБиХ и РС, посебно у основном и средњем образовању, увести промјене које ће омогућити младима да на вријеме развију своје предузетничке вјештине.
  • Значајно поједноставнити и појефтинити процес регистације свих правних облика пословне дјелатности.
  • Кроз иницијативу која ће координисати активности и одговорности домаћих институција развити недостајућу системску подршку новонасталим предузећима покренутим од стране младих предузетника непосредно након њиховог ступања на тржиште.
  • Подржати развој мреже „пословних анђела“ као једног од успјешних модела повезивања нових пословних идеја са инвестиционим капиталом и стручном подршком.
  • Креирати финансијске мјере у јавном сектору које су директно фокусиране на подршку младим новорегистрованим предузетницима.
  • Оснажити промовисање позитивних примјера успјешних младих предузетника међу младима.