Одржан други Пословни форум младих

Под слоганом “Млади а успјешни, ко каже да не може?” од 29. до 30. 10. 2013. године у Мостару је одржан други Пословни форум младих.
Као и претходне године, Центар за истраживања и студије ГЕА, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), је организовао «Пословни форум младих» у оквиру пројекта «Студентско предузетништво».

Циљ Пословног форума младих јесте омогућити младим људима да се окупе на једном мјесту и ступе у дијалог са другим важним актерима о томе како олакшати да остваре своје пословне идеје и амбиције.

12 студентских тимова, који су ове године побиједили у такмичењу за избор најбољих пословних идеја, су на форуму примили вриједне новчане и робне награде те учесницима презентовали своје пословне планове. Иначе, пројекат «Студентско предузетништво» сваке године у Сарајеву, Бањој Луци и Мостару за студенте организује школу за пословне идеје, која помаже полазницима да своје идеје развију у комплетне пословне планове. Сви полазници ове школе стичу право да учествују у наведеном такмичењу. У претходне двије године, у школу се пријавило више од 1.000 студената.

С обзиром да је назив овогодишњег форума био «Млади а успјешни, ко каже да не може?», у наставку форума су се представили и неки од прошлогодишњих побједника, који су своје пословне идеје већ претворили у успјешне послове, те су са учесницима подијелили своје приче.
Други дан пословног форума је био посвећен омладинском активизму гдје су на ову тему дискутовали представници студентских и омладинских организција. Неке од порука које су се могле чути јесте да студенти често суштински не учествују у одлучивању на универзитетима, да су млади људи маргинализовани а тиме њихов потенцијал неискориштен, али и да вјеровање међу младима да се тешко шта може заиста промијенити доприноси овом стању.

Приватне компаније Hypo Alpe Adria банка, ASA Group и m:tel су препознале вриједност овог пројекта и обогатиле његов наградни фонд.

Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Сарајеву и Свеучилиште у Мостару су партнери на овом пројекту.