Завршен трећи Пословни форум младих: “Млади у предузетништву БиХ: Лудост или мудрост”

Као и претходне двије године, одржан је Пословни форум младих који је организован као завршница пројекта Студентско предузетништво/подузетништво, који спроводи Центар за истраживања и студије – ГЕА уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), а у партнерству са Универзитетом у Сарајеву, Универзитетом у Бањој Луци и Свеучилиштем у Мостару.

“Основна идеја овог пројекта је била да подстакне младе људе да се баве предузетништвом, што смо за три године трајања пројекта и успјели”, рекао је Милош Тодоровић, менаџер овог пројекта.

Директор Економског одјељења мисије УСАИД-а у БиХ, Томас Рохас, овом приликом је рекао да УСАИД настоји да ублажи ризике са којима се млади предузетници суочавају када први пут изађу на тржиште, те да им помогне да стекну нове вјештине и самопоуздање како би били конкуренти на тржишту рада.

“Овај скуп је веома значајан, јер се односи на једну од најзначајнијих тема тренутно у Босни и Херцеговини, а то су млади и њихово запошљавање.”, рекао је Рохас.

Млади су и овај пут показали да су спремни преузети одговорност за властиту будућност, преузети ризик, те покренути властити бизнис. На Форуму је награђено је 12 најбољих студентских пословних идеја чији власници су добили вриједне новчане награде у износу од 4.000 америчких долара како би регистровали бизнис, те своју пословну идеју спровели у дјело.

Студентски тимови имали су прилику представити своје пословне планове пред многобројним званицама из државног и приватног сектора, те пред колегама студентима. Највећи проценат представљених пословних идеја био је из области пољопривредне производње која постаје све популарнија међу младима, а друга највише заступљена област су информационе технологије.

С обзиром да је тема овогодишњег пословног форума младих била ,,Млади у предузетништву БиХ: Лудост или мудрост”, на форуму одржаном у Бањој Луци представљене су успјешне идеје младих, разговарало се о корацима и препрекама које настају приликом регистровања и покретања бизниса, законским оквирима. Други дан Форума носио је наслов ,,Млади као лидери у тешким ситуацијама” те су представљени свијетли примјери из праксе омладинског организовања.

За три године трајања пројекта “Студентско предузетништво/подузетништво” регистровано је 30 бизниса, пристигло је 1.725 пријава за учешће у програму , пријављено је 1000 пословних идеја, одржао је 12 тренинг модула, учествовало је 20 предавача, а наградни фонд за најуспјешније студентске идеје износио је 120.000 америчких долара.

Пријатељи пројекта и ове године су били Хипо Алпе Адрија банка, АСА Група и компанија м:тел.