Како до бољег извјештавања о економији у медијима у Босни и Херцеговини?

У сарадњи са Удружењем БХ новинари, Центар за истраживања и студије ГЕА је организовао два дискусиона панела на тему “Извјештавање о економским темама у медијима Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине”.

Циљ је да се кроз 6 једнодневних радионица размијене ставови новинара и уредника који се баве економским темама у оквиру највећих електронских и штампаних медија у Босни и Херцеговини, како би се дошло до одговора на питања као што су: сазнајемо ли довољно о економији у медијима, одабир економске теме, одабир саговорника, добијамо ли праве одговоре на права питања, конструктивна критика из угла новинара, примјери извјештавања највећих свјетских медија и сл.

bl 1Прва панел дискусија је одржана 6. 11. у Бањалуци, односно 7. 11. 2015. у Сарајеву, а гости водитељи били су Младен Миковић (пословни дневник “Финанце” и водитељ регионалног пројекта “Бизнис плус”) из Словеније и Батић Бачевић (замјеник главног и одговорног уредника листа “Политика”) из Србије.

sarajevo 2Други у низу панела одржан је 13. 11. у Сарајеву, односно 14. 11. 2015. у Бањалуци, а гост предавач био је Милан Ћулибрк (главни и одговорни уредник магазина “НИН”) из Србије.

Оба панела су се показала веома корисним за преко 30 представника медија који су учествовали. Они су имали прилику да од искусних предавача добију вриједне информације и практичне савјете у области извјештавања о економским темама. Учесници панела су сагласни у оцјени да извјештавање о економији треба да добије више простора у медијима. Услов за то је да се код конзумената вијести, тј. читалаца/гледалаца/слушалаца, повећа интересовање за економска дешавања која директно утичу на њихов свакодневни живот, што се може постићи тако да се начин извјештавања о економским темама прилагоди тако да садржај буде разумљивији и ближи широј публици, а не само стручној јавности.

Планирано је да се одржи и завршна, дводневна, радионица, уз учешће новинара из цијеле БиХ.